Hoe werkt politiek?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over de politiek. Hoe werkt het en waar dient ze voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in politiek. Wij zoeken het graag voor jou uit!

De kranten staan er bol van. Op het binnenhof staat er de hele nacht pers te wachten, terwijl er in de Trêveszaal koortsachtig vergaderd wordt. Als ‘ze’ er niet uit komen, valt het kabinet.

Tijdens debatten voor de gemeenteraadsverkiezingen tussen de landelijke vertegenwoordiging van politieke partijen gaat het vaak over alles, behalve over lokale politiek.

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders is een extreemrechtse partij en de Socialistische Partij is extreemlinks. Zo worden ze althans vaak afgeschilderd door verschillende media, hun politieke concurrenten en door sommige mensen op straat.

Je deelt het aantal uitgebrachte stemmen door het aantal zetels dat er te verdelen is en je hebt het aantal stemmen dat je nodig hebt om 1 zetel te bemachtigen. Dat is het makkelijkste antwoord op de vraag hoeveel stemmen je nodig hebt om een zetel te bemachtigen.

Het vierde kabinet-Balkenende is zaterdag in de vroege ochtend gevallen. De coalitiepartijen hebben geen enkel vertrouwen meer in elkaar om verder te regeren. De PvdA-ministers besloten uit het kabinet te stappen. De overige bewindslieden stellen hun portefeuille ter beschikking.